Dierenartsenpraktijk Dierckx
Akkerstraat 14
B-2490 Balen

Klik hier voor een stratenplan.

Tel. en fax: 014 81 19 05
Contacteer ons

Info


DE TEEK

Wat is een teek?

Een teek is een kleine spinachtige parasiet die bloed zuigt bij dieren én mensen om te kunnen overleven. Er zijn wereldwijd ongeveer 800 verschillende soorten teken bekend.
In België komt de Ixodus Ricinus teek het meeste voor, zij is verantwoordelijk voor de overdracht van de ziekte van Lyme.
Teken zijn actief in de periode van maart tot oktober en s’winters verkeren ze in rust.
Echter door de veranderingen van het klimaat verschuift de actieve periode aanzienlijk.

Ziektes.

Teken kunnen besmet zijn met de bacterie Borrelia Burgdorferi. Deze bacterie is verantwoordelijk voor de ziekte van Lyme. Uw huisdier geraakt besmet wanneer de teek zich vast bijt. Een teek heeft echter meer dan 24 uur nodig om ziektes over te dragen.
Symptomen ziekte van lyme:

Hoe de ziekte voorkomen:

Hoe een tekenbeet voorkomen?
U kan preventief gebruik maken van verschillende producten. De meeste producten werken zowel tegen teken als vlooien.
U hebt de keuze uit enkele pipetten om in de hals aan te brengen. Deze pipetten hebben een werkingsduur van maximaal 4 weken.
Ofwel doet u uw hond een band om . Deze banden hebben een werkingsduur van maximaal 6 maanden. Eventueel kan u zelfs beide producten combineren.

Hoe een teek verwijderen?
Gebruik NOOIT Alcohol, olie, boter of andere producten om de teek te verwijderen. Door deze producten geraakt de teek geïrriteerd en gaat daardoor haar maaginhoud uitbraken. Hierdoor neemt de kans op besmetting met de ziekte van Lyme toe.
U kan de teek eenvoudig verwijderen door gebruik te maken van een tekenpincet of tekenhaakje. U plaatst de pincet/ haak over de teek tot tegen de huid. Vervolgens draait u de pincet/haak enkele malen rond en de teek lost.
Wat doet u met de verwijderde teek?
Spoel de teek in ieder geval niet zomaar door de gootsteen. Teken zijn uitstekende zwemmers dus gaan via deze weg gemakkelijk overleven.
U kan de teek best eerst verpletteren of verbranden. (Bron: www.de-natuur.be)

teek

 

OP REIS MET UW HOND, KAT OF FRET BINNEN DE EUROPESE UNIE

BINNEN DE EUROPESE UNIE

Bron: http://europa.eu/abc/european_countries/eu_members/index_nl.htm

EUROPESE UNIE LIDSTATEN.
(cfr kaart)
België, Cyprus, Denemarken (ook Greenland en Faeroe Eilanden), Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk (ook Frans Guyana, Gaudeloupe, Martinique, Réunion), Gibraltar, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje (ook Balearen en Canarische Eilanden) Tsjechië, Verenigd Koninkrijk en Zweden.

OP REIS MET UW HOND, KAT OF FRET BINNEN DE EUROPESE UNIE

Zodra een hond, kat of fret een grens overgaat, moet deze geïdentificeerd zijn. Onder identificatie wordt een leesbare microchip of een duidelijk leesbare tatoeage verstaan. De tatoeage wordt als overgangsmaatregel nog aanvaard tot 3 juli 2011. Vanaf die datum zij enkel nog microchips toegestaan. De lidstaten die dit wensen, mogen ook tijdens de overgangsperiode eisen dat de dieren met een microchip geïdentificeerd zijn.
Dit geldt reeds voor Malta, het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

Voor honden in het bijzonder geldt bijkomende (Belgische wetgeving) dat elke identificatie dient gepaard te gaan met een registratie in de databank van de BVIRH, zelfs indien de hond geboren werd voor 1 september 1998, ingangsdatum van de identificatie- en registratieverplichting
Voor katten en fretten bestaat geen registratieverplichting, maar ze is wel mogelijk via aparte documenten van ID Chips.

Alle honden, katten en fretten die een grens overgaan, moeten gevaccineerd zijn tegen rabiës.

LAAT UW HUISDIER DUS VOOR VERTREK TIJDIG VACCINEREN!!!!

Europees paspoort voor gezelschapsdieren, dit paspoort is een sanitair document, dat verplicht de hond, kat en fret moet vergezellen zodra hij een grens overschrijdt.
Telkens iets ingevuld wordt in het paspoort, dient de erkende dierenarts de identificatie te controleren.

Bijzondere gevallen

Niet-gevaccineerde dieren jonger dan 3 maand.
Individuele lidstaten kunnen toestaan dat honden, katten of fretten die jonger zijn dan 3 maand en niet gevaccineerd zijn, toch kunnen reizen onder volgende voorwaarden:

Hiervoor wordt best tijdig contact opgenomen met de ambassade van het land van bestemming.

Bijzondere bepalingen voor Zweden, Malta, Ierland en het Verenigde Koninkrijk.

Gedurende een overgangsperiode van 5jaar mogen Malta, Ierland Zweden en het Verenigde Koninkrijk strengere eisen opleggen. Deze periode kan worden verlengd.

Bijzondere bepalingen voor Finland

Reizen naar Finland vereist ook een behandeling tegen Echinococcus met praziquantel binnen de 30 dagen voor het betreden van het grondgebied.

Bijzondere bepalingen voor Denemarken.

Dieren die tegen hondsdolheid gevaccineerd werden als ze jonger dan één jaar waren, dienen gehervaccineerd te worden na één jaar.

(Bron: VDV magazine)